Yenilenebilir enerji konusunda lider konumunda bulunan Almanya ve ABD de enerji depolama alanında bir hareketlenme gözleniyor. Yenilenebilir enerji ile gelen üretimin toplum tabanına yayılması elektrik şebekesinin değişmesi yani daha akıllı hale getirilmesini gerektiriyor. Enerjinin depolanması bu noktada gündeme geliyor. Her iki ülkedeki gelişmelere kısaca göz atalım.
Kaliforniya eyaleti, 2021 yılına kadar geliştirilmek üzere şebeke üzerinde 50 megawatt enerji depolama gibi yeni bir hedef belirledi.
Kaliforniya gelecek 10 yıl içinde yenilenebilir enerji kaynaklarının (rüzgar, güneş ve tabi ki jeotermal ve biokütle) oranını 20 den % 33’ e geliştirmek istiyor.
Eyalet meclisinde şebeke bazlı enerji depolama ihtiyacını ya da hedeflerini belirlemek için henüz bir rakam ifade etmeyen önemli bir çalışma sürdürülüyor.
Enerji depolama uzmanı Ed Cazalet göre % 33 yenilenebilir enerji hedefine ulaşılması için Kaliforniya elektrik şebekesi 4 gigawatt kadar enerji depolama ihtiyacını karşılamalıdır.
Günümüzde birçok enerji depolama teknolojisi bulunduğu bir gerçek. Özellikle bataryalar şebekeye göre oldukça pahalı kalıyorlar. Ancak şebeke üzerindeki sorunlu noktalara çözüm olduğunda maliyetleri düşük noktaya geliyor. Kaliforniya birçok büyük ölçekli enerji depolama projesine finans sağlanan bir eyalet olma niteliği gösteriyor. PG&E sıkıştırılmış hava prensibiyle çalışan 300 MW’ lık CAES sistemi üzerine çalışıyor. Diğer taraftan SCE ve A123 sistem firmaları ise 8 MW ve 32 MWh lik Li-iyon batarya deposu kuruyorlar.
Kapsam içinde çok küçük olmasına rağmen, bazı dağıtık enerji depolama örnekleri görüyoruz; sadece güneş enerjisi sistemlerinde için kullanılan Tesla, SolarCity, Silent Power ve Hanwha’nın yedekleme bataryaları ve Greensmith ve SDG & E’ in 1-2 megavat aralığında trafo ölçekli şebeke dengeleme sistemleri gibi örnekler ifade edilebilir.
Almanya’da bu yıl kurulacak ve maksimum 30 kW kapasitesine sahip tüm fotovoltaik yatırımları için geçerli olacak ülke içinde geliştirilmiş batarya depolama sistemleri için yeni teşvik getiriyor. Alman Çevre Bakanlığı ve KfW devlet bankasının herhangi bir resmi duyurusu olmamasına rağmen Şubat ayı içinde programın tanıtılması bekleniyor. Programın Renewable Energy-Storage adıyla fotovoltaik yatırımlarının enerji depolamasını desantralize etmek amacıyla düşük faizli finansal destekle Mayıs 2013 ayında başlatılacağı belirtiliyor. Almanya da hayata geçirilmekte olan teşvik, bir çok alanda teknoloji geliştirmek suretiyle lider konumunda olduğu alanları geliştiren ülkenin enerji depolama konusunda da aynı yola girdiği görülüyor.
Pingback: PV depolama teşviği | KarbonKale