Tarımda rekabet gücünü artırmak isteyen bakanlık, yenilenebilir enerji kullanan projelere destek verme kararı aldı. Güneş, rüzgâr, jeotermal gibi enerji türleriyle yapılacak tarım yatırımlarında, proje tutarının yarısına kadar hibe sağlanırken, 500 kW lisanssız elektrik üretimi uygulamasının avantaj sağlayacağı görülüyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıkladığı destek programında tarıma dayalı yatırımlarda alternatif enerji kullanılırsa tüzel kişilere 300 bin, gerçek kişilere de 75 bin liraya kadar hibe desteği sağlayacağını Resmi Gazetede duyurdu. Tarımsal ürünlerin işlenme tesisinden, depolanmaya kadar farklı projeleri kapsayan bu destekle, yürürlükte olan lisanssız elektrik yönetmeliğinin beraber uygulamasının yatırımcıya ciddi bir destek getireceği anlaşılıyor.
300 bin lira
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında “Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar ve tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi üretim tesislerine” hibe desteği verilecek. Tüzel kişilerde 600 bin liraya kadar proje tutarının yüzde 50’si, gerçek kişilerde ise 150 bin liraya kadar proje tutarının yüzde 50’si kadar hibe verilecek. “Mart ayında değiştirilen yasayla, 500 kW’ a kadar elektriği lisans alma zorunluluğu olmadan üretip, satabilme uygulaması sektöre ciddi fayda sağlayacak. Böylece yenilenebilir enerjiyle tesis kuranlar hibe almanın yanı sıra, elektrik maliyetlerinde de önemli bir avantaj elde etmiş olacak” .
Yatırımın geri dönüş süresi yarıya iniyor
Güneş ve Rüzgar enerjisiyle ilgili bir yatırımın bugün geri dönüş süresinin 7–12 yıl olduğu belirtilirken, devlet desteği sayesinde bu sürenin yarısına indiğini kaydediliyor. Uzmanlar, tarımdaki en büyük maliyetin elektrik ve gübre olduğu belirtiliyor. Tarım yatırımcısı, kendi elektriğini kendi üretmenin yanı sıra, fazlasını devlete satabilecek. Yatırımdan üç-dört yıl sonra elektriğe para ödemiyorsunuz ve 10 yıl boyunca devlet garantisiyle olmak üzere elekriğin fazlasını satmaya devam ediyorsunuz. Böylelikle ortalama 20-25 yıl süresince elektrik üreten sistemler tarım yatırımcısına avantaj sağlıyor.
150 dönüm bahçem var. Aylık 7 bin tl elektrik faturası òdemekteyim
Devlet destekli hibalı Güneş paneli kurmak istiyorum. İletisime gectiğim firma devlet desteğini kabul etmiyor. Bu konuda desteğinizi rica ediyorum. Mail adresimden dönüş sağlayabilirsiniz. Teşekkürler.
Nasıl başvurabilirim. Projelendirme desteğini nereden alabilirim.