Şimdiye kadar kullanılamayan ve deniz tabanında büyük miktarlarda bulunabilen enerji kaynağı olan metan hidrattan ilk doğal gazı Japonya başarıyla üretti. Japon yetkililer donmuş su ve metan karışımı yanan buz olarak bilinen sualtı metan hidrattan doğal gaz ürettiklerini rapor ettiler. Daha önce yapılan deneyler laboratuarda başarılı bir şekilde gaz elde edilebileceğini göstermişti. Ancak bu kez derin deniz tabanındaki metan hidrat kaynağından doğal gaz üretimi gerçekleştirildi.
Metan hidrat buz kafesi içine hapsolmuş metan gazı moleküllerinden meydana gelmektedir. Basınç ve sıcaklık değişimi nedeniyle buz eridiği zaman gaz ortaya çıkmaya başlar ve yanan buz görüntüsünü oluşturur.
Uzun zamandan beri ABD, Çin ve Güney Kore, el değmemiş enerji kaynağını olan yanan buzu yakıt olarak kullanmak üzere çalışma yürütüyorlar. Kutuplara yakın bölgelerdeki derin deniz tabanında Dünya’ nın henüz el değmemiş en büyük enerji kaynağı olarak bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde aynı hammaddenin Karadeniz’ deki petrol arama çalışmaları çerçevesinde tespit edildiği ve Türkiye‘nin Karadeniz’deki metan hidrat gazını çıkarmak için yeterli teknolojisinin ve bu teknolojiyi elde edecek çalışmasının olmadığı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından ifade edildi.
Özellikle Fukushima felaketinden sonra nükleer enerjide kısıtlamaya giden ve enerji açısından Türkiye gibi büyük oranda ithalata bağlı olan Japonya için alternatif yakıt kaynağına sahip olmak büyük önem taşıyor.
Konuyla ilgili Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığının açıklamasına buradan (Japonca)
New York Times’ in yazısına
adreslerinden ulaşabilirsiniz.