Birçok ülke yenilenebilir enerjiye ya da özel olarak solar enerjiye destek sistemleri uyguluyor. Çin hükümeti, güneş paneli üreticilerini desteklemek amacıyla 1 Ekim 2013’den 31 Aralık 2015 tarihine kadar üreticilere KDV’ nin yarısını iade etme kararı aldı. Bu girişim, zorluklar içindeki sektörü desteklemeyi ve aynı zamanda kirlilik seviyelerini düşürmeyi hedefliyor.
ABD de Çin panellerine uygulanan antidamping vergisi, Avrupa Birliğinde benzer tartışmalar ve küresel pazarda fiyatların düşmesi, ayrıca yavaşlayan küresel taleple beraber artan ticari çekişmeler Çin hükümetini yeni bir destek sistemi uygulamaya yöneltti.
Xinhua’a göre, ülkenin en iyi 10 güneş paneli üreticisi 16,3 milyar dolar borç içinde bulunuyor. Bu yılın başlarında, dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi olan Çin’in Suntech Power Holdings şirketi borçlar nedeniyle temerrüde gitmişti.
Bunu yine dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan LDK Solar Company izledi.
Son yıllarda, dünya çapında ekonomiler ve özellikle de gelişmiş ülkeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak için girişimlerde bulunuyor. Çinli firmalar bu pazara girmeye istekli oldu ve sektörün önde gelen oyuncuları olarak ortaya çıktı.
Ama yavaşlayan talep ile birlikte fiyatlarda keskin bir düşüşe neden oldu. Bu da, küresel güneş paneli üreticilerine zarar verdi; Çin firmaları da bunun olumsuz etkisi altında kaldılar.
ABD ve Avrupa panel üreticileri Çin firmalarını bu durumda büyük bir rol oynamak,
piyasaya aşırı sürümde bulunmak ve panelleri makul fiyatın altında satmak yani damping yapmakla suçladılar. Ayrıca Çin’i firmalara sübvansiyon sağlayarak onların maliyetleri ve dolayısıyla fiyatları düşürmelerine yardımcı olmakla da suçluyorlar.
Çin ise bu iddiaları yalanlıyor.
BBC