Yurdumuzun güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kWh. Geçtiğimiz yılda 240 milyar kWh elektrik tüketildi. Yani Türkiye’nin elektrik ihtiyacının tamamının güneşten karşılanması mümkün görünüyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Haziran ayında Türkiye’nin ilk güneş enerjisi ihalesini başlattı. 600 megavat lisans için yaklaşık 9 bin megavatlık başvuru geldi. Yabancı firmaların da aralarında olduğu çok sayıda şirket teklif verdi. Türkiye’de geçen yıl tüketilen 240 milyar kwh elektriğin çok önemli bir kısmı doğalgaz ve ithal kömürden; cari açığı oluşturan en önemli kalem olan yani yerli olmayan kaynaklardan karşılandı. Buna karşın Türkiye’nin güneş potansiyeli 380 milyar kwh, dolayısıyla ülkenin enerji talebinin tamamını karşılayacak seviyede ve Türkiye’nin petrolü aslında güneştir denilebilir.
Ekim ayında Resmi Gazetede yayınlanan lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğinin KOBİ’ler açısından önemli bir fırsat olduğuna ifade edebiliriz. Devlet, önümüzdeki yıllarda 5 e kadar yükseltme yetkisini Bakanlar Kuruluna verdiği 1 MW’a kadar elektrik lisanssız olarak üretilmesine izin veriyor. Bu sanayi tesisleri, turizm işletmeleri, belediyeler ve üniversiteler açısından büyük bir fırsat. Güneşte 6-7 yıl içinde ilk yatırım tutarını geri alabiliyorsunuz. Sistem 30 yıl kullanılabiliyor ve sürekli bakım da gerektirmiyor. Demek oluyor ki 23/24 yıl bedava elektrik üretebiliyorsunuz. İşletmeler açısından elektrik faturasını düşürmek için büyük fırsat görünüyor. 1 megavatlık güneş santrali için yaklaşık 1.3-1,5 milyon euro yatırım gerekiyor. 1 megavatla yılda 1.5 milyon kWh civarında elektrik üretilebilir. 30 yılda 45 milyon kilowaat saat elektrik üreteceğinizi varsayarsak, ortaya 2.7 /3 eurocent gibi, güneşi Türkiye’deki en ucuz enerji kaynağı yapan bir rakam ortaya çıkıyor.