Perovskite solar hücreler; üretilmesi kolay, ucuz ve yüzey üzerine püskürtülebilir / boyanabilir özelliği ile esnek olması yüzünden yenilenebilir enerji geleceği için büyük bir potansiyel taşımaktalar. Geçtiğimiz günlerde Avustralyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, şimdiye kadar yapılmış en verimli Perovskit hücreyi ürettiler.
Sydney New South Wales Üniversitesi’ nden (UNSW) bir araştırma ekibi 16 cm2 lik Perovskite hücre ile % 12,1 verimliliğe ulaştıklarını rapor ettiler. Geçen yıl daha küçük Perovskite hücresi ve bazı melez kombinasyonlarının % 20′ nin üzerinde verimlilik düzeyine ulaştığını görmüştük.
UNSW’ nin Avustralya Gelişmiş Fotovoltaikler Merkezi’ne göre Perovskit hücre, 2009′ da yüzde 3,8′ lik verimle başlayan yolculuğuna hızla büyüyerek devam ediyor ve bu sene içinde % 24′ e ulaşabilir.
Solar hücre, perovskite adı verilen özel bir yapıya dönüştürülmüş olan kristallerden meydana gelir. Büyük tanecik boyutuna sahip Perovskite kristali pürüzsüz katmanları ile hücrelerin daha fazla ışık absorbe etmesini sağlar. Teknoloji silikon hücrelere kıyasla üretim kolaylığı ve düşük maliyeti sayesinde hızla ilerliyor ve dikkatleri üzerine çekiyor.
Kimyasal yapısının çeşitliliği hücrelerin farklı renklerde ya da saydam olması imkanı getiriyor. Binaların, cihazların ve arabaların güneş gören tüm yüzeylerinin solar hücrelerle kaplanabildiğini düşünürseniz gelmekte olan potansiyel daha rahat anlaşılabilir.