2020 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 15’ini yenilenebilir enerjilerden karşılamak isteyen Çin dünya çapında da yeşil teknolojilerin lideri olmak istiyor.
Gelecek, yenilenebilir enerjilerin devri olacak. Fosil enerji kaynakları gittikçe azalmakta ve iklimi olumsuz etkilemekte; nükleer enerji ise büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu nedenle dünya çapında özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi gibi gelecek teknolojilerine yönelik bir yarış başladı. Bugünden rüzgâr ve güneş enerjisine yatırım yapanlar, üretim kapasitelerini genişletenler, bu konuda eğitim ve araştırma yapanlar, bu sektördeki piyasayı ve ucuz enerjileri garanti altına almış, istihdam ve ihracat fırsatları yaratmış oluyor. Bu konuda Avrupa, özellikle de Almanya başı çekiyor, Çin ise hızlı bir tempo ile Almanya’yı takip ediyor.
2020 için iddialı hedef
Pekin, 2020 yılında, bugüne oranla güneşten beş kez daha fazla enerji sağlamayı planlıyor. Bu, Çin’de modül fabrikaları açmak ve hammadde sağlamak isteyen Alman firmaları açısından da fırsat anlamına geliyor. Ancak uygun kredilerle devlet tarafından sübvanse edilen Çin güneş enerjisi sanayi sıkı bir rakip anlamına da geliyor. Yingli Miao işletmesinin müdürü Lianşeng, Çin’deki devlet sübvansiyonlarına Batılıların yönelttiği eleştirileri iyi tanıdığını belirtiyor. Lianşeng şunları kaydediyor:
“Bu çok normal. Dampingli mal suçlamaları beni Alman malları almaktan alıkoymuyor.Benim firmam, devlet sübvansiyonları bakımından da şeffaf bir işletme. Biz, özel bir firmayız ve New York Borsası’nda kayıtlıyız. Başarımızın temelinde, Çinli işletmelerin büyük bir tutku ile işine sarılması yatıyor. Sürekli teknik yenilikler çıkartıyoruz ve böylece masraflarımızı azaltıyor ve ayakta kalabiliyoruz.”
Yingli’nin en son projesi daha bir yaşında. Hammadde kazanmak ve Batılı tedarikçilere bağlı kalmamak için bir üretim ünitesi oluşturmuş.
Suntech Sözcüsü Zang şunları söylüyor: “Şu anda Çin’de kömür fiyatları hâlâ oldukça düşük düzeyde. Kömürden elde edilen enerji, güneş enerjisinden elde edilenden daha ucuz. Çin’de sade vatandaşlardan işletmelere ve hükümete kadar çevre bilincinin Avrupa’dakinden daha az olduğu biliniyor. Ancak Japonya’daki nükleer faciadan sonra Çin’de de artık enerji tedarikinin güvenliği konusunda epeyce kafa yoruluyor. İnsanların güneş enerjisi konusuna ilgisi gittikçe artıyor. Gelecek için bu, daha iyi bir enerji alternatifi anlamına geliyor.”
Deutsche Welle