Çatıdaki Güneş enerjisi yakında şebeke elektriğinden daha ucuz olacak!
Wall Street’in en iyi enerji analistler biri olan Vishal Şah; önümüzdeki yıllarda güneş enerjisinde muhteşem büyüme öngörüyor. 2011 yılında 21 gigawatts bir artışı 2012 yılında 17 gigawatts kısa bir düşüş takip edecektir. Piyasalar düşük maliyetler sonucunu getiren iyi yönetilen iş performansları görülecek – ve bundan daha önemlisi, şebeke paritesi; bu çatıda üretilen elektriğin şebeke elektriğinden daha ucuz olacağı anlamına gelir.
Kıdemli analist olan Vishal Şah, Barclays Capital Clean Tech Hisse Senedi Araştırma ekibinin başkanıdır. O daha önce Lehman Brothers’da ABD ve Çin deki solar stoklar için, Clean Tech Hisse Senedi analisti idi. Vishal, Lehman Brothers, Needham & Company ve Morgan Stanley gibi firmaları için, 2002 yılından bu yana solar ve yarı iletken sektörlerinde hisse senedi analistliği yapmaktadır. 2009 yılında ekibi, Greenwich Associates anketinde en üstteydiler. Vishal, Wall Street katılmadan önce yarı iletken sektöründe Applied Materials firmasında çalıştı. Vishal, INSEAD, Bombaydaki Hint Teknoloji Enstitüsünde, Kimya Mühendisliği ve Insead, Fransa’da MBA dereceleri almıştır.
1. PV pazarı analistleri tahminlerinden çok daha fazla olarak her yıl daha da büyüyecek gibi görünüyor. 2009 yılında % 25 düşüş ve 2010 yılında 7 GW büyüme öngörmüştünüz. Her iki tahminin de kötümser olduğu ortaya çıktı. 2011 ve 2012 için tahmininiz nedir?
Son beş yılda konservatif beklentimiz vardı. 2011 yılında yavaş yavaş gelişen 15-17 gigawatt büyüme beklentisi içindeyiz. Aslında ne 2010 yılında ne oldu, Almanya ve İtalya gibi önemli pazarlarda hükümet politikaları çok belirsizdi. Yıl içinde zaman ilerledikçe, bakış açımız değişmeye başladı. Bunu 2011 ve 2012 tahminlerimiz için dikkate alıyoruz. Yaptığımız projeksiyonların gerçeğe yakın olduğunu düşünüyorum. Ancak, daha fazla talep ve düşük maliyetli panellerin önemli bir artış sağlayacağını görüyorum ve pazarlar hala hükümet politikalarının etkisinde olacaktır.
2. 2011 ve 2012 yılında küresel PV pazar için beklentileriniz nelerdir? PV pazar da önümüzdeki yıllarda büyümeye devam edecek mi yoksa hükümetlerin tarifeleri ucuzlatması nedeniyle küçülme yaşayabilir mi?
Biz 2011 de 21 GW ve 2012 yılında 17 GW büyüme beklentisi içindeyiz. Varsayımlarımız biraz muhafazakar olsa bile büyüme, hükümetlerin teşvik ve tarife politikaları nedeniyle 2012 yılında hız kesecektir. Hükümetlerin politikaları konusunda birçok belirsizlik bulunmaktadır. Pazar ikinci aşamadan üçüncüye geçiş süreci içindedir.
3. Güneş enerjisi için maliyetin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde düşeceğine inanır mısınız?
Kesinlikle. Maliyet % 40 oranında aşağı gelecek ve daha fazla maliyet düşmesi bile olası görünüyor.
4. Tedarik zincirinin maliyeti düşürme potansiyeli nedir? Üç yıl sonra fotovoltaik modüllerin ortalama satış fiyatı olarak ne bekliyorsunuz?
Daha çok marj olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki üç ila beş yıl boyunca, watt başına 1,30 $ ile 1,40 $ bir fiyatın mümkün olduğunu düşünüyorum ve daha sonra watt başına 1 $’ a ulaşabilir.
5. Eleştirmenler konut sahipleri için güneş enerjisinin şebeke elektriğinden daha ucuz olacağı zamanı bekliyor. Bu ilk defa ne zaman ve nerede olur sizce?
Bu sene veya gelecek yılın sonunda oluşacak gibi görüyorum. Avrupa’da zaten şebeke fiyatına yakın durumdadır. Öncelikle, doğal gazın yerini alacağını düşünüyoruz. Yakında, bazı ülkelerde çatıda panellerden elektrik üretmek şebekeden elektrik kullanmaktan daha ucuz olacak. Dünyanın diğer yerlerinde, güneş elektriği dizel yakıttan üretilen elektriğin yerini alacaktır. Dizel ne ucuz ne de çevre dostudur.
6. ABD fotovoltaik pazarının gelişimi konusunda bakışınız nedir? ABD önümüzdeki üç yıl içinde Almanya’ın önüne geçer mi? eğer öyleyse, neden?
ABD dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olacak. ABD’de teşvikler daha iyi olacağı için Almanya’dan daha hızlı büyüyecek gibi görünüyor. Yatırımcılar % 30 vergi indirimi ve eyalet teşvikleri alabilirler.
7. Çin’de tanık olduğumuz güneş enerjisi endüstrisindeki inanılmaz büyüme ışığında, Avrupa için endüstrinin gelişimi açısından herhangi bir potansiyel görüyor musunuz?
Paneller Çin’de imal edilecektir. Avrupalı şirketler ise endüstriye ait tedarik zincirindeki diğer alanlarında gelişeceklerdir.
8. Yakın bir gelecekte, ince-film teknolojisi maliyetin azaltılması bakımından bugün yaygın olan kristal modül teknolojisinin yerini alır mı?
Hayır, öyle düşünmüyorum. Kristal üreten şirketler ve pazara hakim fiyatları ile maliyetleri hala aşağı doğru hareket ediyor.
9. Güneş enerjisi için önümüzdeki yıllarda önemli eğilim olarak neler görüyorsunuz, ne olacak? örneğin beş yıl içinde küresel güneş enerji piyasası nasıl görünüyor? Almanya ve İtalya en önde gelen pazarlar olmaya devam edecek mi yoksa Çin ve Hindistan öne çıkacaklar mı?
Dünyanın farklı yerlerinde değişik şebeke fiyatları göreceksiniz ki bunun sonucu olarak, büyüme önemli ölçüde artacaktır -yani belki beklediğimizden daha fazla. Çok kazanan büyük şirketler göreceksiniz. Hindistan ve Çin’le birlikte en çok üreten ve en büyük pazar olarak ABD i göreceksiniz. Avrupa ülkeleri bunlardan daha geride olacaklardır.
21 Nisan 2011 tarihinde Utrecht, Hollanda’da gerçekleşen Solar Future III kongresinin önemli konuşmacılarından biri Vishal Shah idi. Solarplaza’dan alınmıştır.